Vlaanderen Fietsvakantieland

Door Jan De Haes op 1 februari 2019

13.000 kilometer knooppuntennetwerk. Meesterlijke kunst van vroeger en nu. Bijzondere verhalen en belevenissen. En topbieren op sfeervolle terrasjes… Voor een verrassende fietsmeerdaagse hoef je niet de grens over. Je ontdekt én boekt de nieuwste Vlaamse fietsvakanties dit weekend in primeur op de Fiets- en wandelbeurs in Flanders Expo Gent. Een belangrijke stap in het project ‘Fietsvakanties in Vlaanderen’, een initiatief van de vijf provincies om van Vlaanderen een internationale topbestemming voor de vakantiefietser te maken. Het stijgende aanbod betekent ook goed nieuws voor lokale attracties en horeca. 

Een sterk imago als fietsvakantieland, meer boekingen én extra omzet voor lokale ondernemers: dat is het opzet van het project ‘Fietsvakanties in Vlaanderen’ van de vijf Vlaamse provincies. De voorbije twee jaar richtte de samenwerking zich naar de commerciële vakantiespecialisten uit binnen- en buitenland. De werkgroep realiseerde voor hen een digitaal platform met ‘bouwstenen’ en fotomateriaal voor fietsvakanties. Een handige B2B-brochure in het Nederlands en Engels bundelt 150 pagina’s fietsgerelateerd aanbod. En tijdens diverse netwerkmomenten stemden de betrokken partners hun onderlinge samenwerking en service beter op elkaar af.

Van bolleke tot Bruegel

Tijd voor actie op het terrein! Op de Fiets- en wandelbeurs in Flanders Expo Gent presenteren acht vakantiespecialisten uit Vlaanderen en Nederland nieuwe fietsvakanties in de Vlaamse steden en regio’s. Kunst, bier en topattracties blijken de meest terugkerende thema’s in de programmabrochures en op de website van de touroperators. Bierfans zullen genieten van een zesdaagse biertrip in de provincie Antwerpen, langs onder meer Stadsbrouwerij De Koninck en de trappistenabdij in Westmalle. Naast een Gouden Carolus of Duvel proef je ook minder bekende brouwsels als een ‘Strooien Hoed’ in Lier. De historische kunststeden combineert het beste van Vlaanderen. Zo trakteren Antwerpen en Mechelen je op spectaculaire architectuur, topkunst in musea en kathedralen en culinaire verwennerij…

Bonus voor horeca en attracties

Gedeputeerde voor Toerisme Jan De Haes ziet dit aanbod verder groeien: “Dit jaar steekt de werkgroep Fietsvakanties in Vlaanderen nog een tandje bij. Eind maart organiseren we samen met Toerisme Vlaanderen een netwerkmoment voor buitenlandse tradespecialisten in Bokrijk. De deelnemers maken ook een fietstrip door Vlaanderen, de beste manier om het product vervolgens zelf te vermarkten. De binnen- en buitenlandse vakantiespecialisten zullen hun aanbod aan Vlaamse fietsarrangementen de komende jaren ongetwijfeld uitbreiden. Dat betekent goed nieuws voor de toeristische attracties in onze steden en regio’s, horeca-uitbaters en natuurlijk alle fervente fietsers.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is