Berlaar krijgt zijn eerste openbaar park

Door Jan De Haes op 5 januari 2021

Recreatie, erfgoed, natuur én sociale economie gaan er hand in hand

De inwoners van Berlaar kunnen sinds kort een frisse neus halen in het eerste openbare groendomein van de gemeente. Het Berlaarhof is een kasteeldomein waarvan twee hectare nu opengesteld wordt als openbaar park. De gemeente kocht het domein aan in 2018 en vond een partner om het kasteel een nieuwe maatschappelijk relevante functie te geven. De organisatie Kempens Landschap ontfermt zich over het beheer van het park.

Het kasteel in neo-Lodewijk stijl werd gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw, maar kreeg haar huidige vorm in 1901. In die tijd werd het bewoond door Ernest Van Dijck, een internationaal beroemde operazanger. In het park staan er prachtige monumentale bomen, een waterpartij en een Mariakapel. Oorspronkelijk behoorden ook twee voormalige hoevegebouwen en een hoevenierswoning ten noordoosten van het kasteel tot het domein. In 2018 kocht de gemeente Berlaar het kasteel en het park errond. Het kasteel en bijhorende tuin worden in erfpacht genomen door VillaVip, een innovatief kleinschalig woonconcept voor mensen met een beperking. De andere gebouwen werden eerder door private eigenaars verbouwd tot woningen.

Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap licht toe: ”In dit waardevolle park moeten zowel het erfgoed als de natuur behouden blijven. Deze evenwichtsoefening vertrouwde de gemeente toe aan Kempens Landschap. Voor de opening kregen de bomen een snoeibeurt en werden enkele monumentale beuken beschermd met een hekwerk. Verder plantten we nieuwe bomen aan en in het voorjaar zullen er bloemen komen piepen. Tenslotte zorgden we voor de nodige infrastructuur zoals een fietsenstalling en infoborden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is