Buurtbewoners roepen op geen zwerfvuil en sluikstort in het Rivierenhof achter te laten.

Door Jan De Haes op 22 april 2021

Het Rivierenhof? Da’s #onzenhof.

Het provinciaal groendomein Rivierenhof is populairder dan ooit, dat blijkt ook uit de hoeveelheid afval die wordt achtergelaten. Om dit probleem aan te pakken lanceert het Rivierenhof samen met Mooimakers en zijn buurtbewoners een nieuwe campagne tegen zwerfvuil en sluikstort in #onzenhof.

Het Rivierenhof, één van de grootste groendomeinen in onze provincie. Een stukje tuin voor én van ons, Antwerpenaren. Alleen jammer dat we ’t park nog niet behandelen alsof het onze eigen hof is. Het zwerfvuil op de populaire plekjes en het sluikstorten in de buurt van de parkings blijven een groot probleem. Vooral op zonnige dagen wordt het park overspoeld met bezoekers en niet iedereen laat het netjes achter. Daarom lanceren de buren van het domein dit voorjaar een oproep aan elke bezoeker om zo veel mogelijk afval mee naar huis te nemen en #onzenhof proper te houden.

Op verschillende fotoborden in het park vragen de buren via sympathieke slogans om hun Rivierenhof proper te houden. Bij de speeltuin geeft dat: ‘In #onzenhof mag afval niet meespelen.’ Een geheugensteuntje voor elke bezoeker.

 

Draag zelf ook een steentje bij door zoveel mogelijk afval dat je meebrengt naar het park gewoon weer mee naar huis te nemen. Als je gebruik wilt maken van een van de nieuwe afvaleilanden, sorteer dan je afval.

In #onzenhof is er plaats voor alles en iedereen. Behalve voor zwerfvuil. En voor sluikstort.

Met steun van Mooimakers (een Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van OVAM, Fost Plus en de VVSG) werd een plan opgesteld om het zwerfvuil en de sluikstort in het park terug te dringen. Op een aantal hotspots in het park werden vuilbakken verwijderd en vervangen door een kleiner aantal afvaleilanden. Bij deze gloednieuwe afvaleilanden is het mogelijk gemaakt om PMD en rRestafval te sorteren. Wist je dat er jaarlijks ongeveer 74.000 kg rRestafval in het Rivierenhof wordt opgehaald?

De komende weken wordt er in het park ook ingezet op een strengere handhaving. De domeinwachters zullen in samenwerking met stadstoezichters regelmatig controles uitoefenen. Bewoners die Als de regels niet volgenworden gevolgd, zullen bezoekers daarop attent gemaakt worden. Zo willen we iedereen stimuleren om #onzenhof mee proper te houden.

Samen houden we #onzenhof netjes voor iedereen.

Wil je ook zorgen dat jouw Rivierenhof proper blijft? Sluit deze zomer dan aan tijdens de Zwerfvuil Zondagen. Samen met de buren van het park gaan we vanaf mei elke laatste zondag van de maand op pad om #onzenhof op te ruimen.

Ben je op zoek naar een extra activiteit tijdens het wandelen, joggen of spelen in het park? Doe dan mee aan de Afvalbingo. Passeer langs het wachtersgebouw in het Rivierenhof, haal je eigen vuilzakje, handschoentjes en de bingolijst en ga zelfstandig aan de slag!

 “Speelzones, parkeerzones of het park in het algemeen zijn openbare ruimte. De betrokkenheid bij openbare ruimte ligt vaak lager dan bij je eigen huis en tuin. Met de campagne #onzenhof willen we net die betrokkenheid vergroten, het park én de buurtbewoners varen daar wel bij. Samen houden we #onzenhof netjes voor iedereen” sluit gedeputeerde Jan De Haes nog af.

1Voor mMeer informatie over de Zwerfvuil Zondagen en de Afvalbingo? Nneem dan een kijkje op de Facebook-pagina van het Rivierenhof!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is