De digitale biotoopstudie van het PIME: Digi-Heide-eXPerts

Door Jan De Haes op 16 maart 2021

Heel wat leerlingen en leerkrachten hebben dit schooljaar hun vaste jaarlijkse afspraak met de Kesselse Heide in Nijlen gemist. Aangezien daguitstappen een tijd lang niet werden toegestaan, was het PIME genoodzaakt om zich van haar meest creatieve kant te laten zien.  Daarom lanceert het educatief centrum voor milieu en natuur nu de Digi-Heide-eXPerts, een gratis virtuele heide-excursie om leerlingen uit de 2de graad secundair onderwijs toch kennis te laten maken met de verschillende biotopen op de Kesselse Heide.

Digi-Heide-eXPerts bestaat uit een verzameling van vier digitale leerpaden die elk de wondere wereld van een ander biotoop (een specifieke levensgemeenschap van dieren en planten) aan leerlingen ontsluiten (het bos, de poel, de droge heide en de zandvlakte). Enkele PIME-gidsen werden ingezet om de virtuele rondleiding met de nodige schwung en expertise aan elkaar te praten. Tussen de filmpjes door zorgen quizjes en opdrachten ervoor dat leerlingen meteen verwerken wat ze geleerd hebben. Aan het einde van elk leerpad ontvangt elke leerling een verslag met een neerslag van eigen antwoorden en corrigerende feedback. Handig om achteraf te bespreken in de klas.

Online tool Xerte

De leerpaden werden uitgewerkt op het gratis en gebruiksvriendelijk platform Xerte en kunnen heel eenvoudig door leerkrachten gedeeld worden met hun leerlingen. Het doorlopen van alle vier de leerpaden neemt ongeveer twee lesuren in beslag.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is