Nieuwe excursie PIME: Expeditie ruimte voor water

Door Jan De Haes op 28 oktober 2021

Een groep leerlingen van het Sint-Jozefinstituut van Betekom was bij de pinken en kwam als eerste de nieuwe excursie ‘Expeditie Ruimte voor Water’ uittesten in de Netevallei van Lier. Tijdens deze excursie wordt duidelijk hoe klimaatadaptie concreet vorm krijgt in de openbare ruimte. 

De Polder van Lier, een gecontroleerd overstromingsgebied, staat centraal tijdens de excursie. Naast een wandeltocht naar de Polder, krijgen leerlingen ook de kans om de werking van het gebied te simuleren aan een heuse watertafel die gerealiseerd werd in samenwerking met het Waterbouwkundig Laboratorium. Een educatieve app neemt de leerlingen op sleeptouw tijdens de wandeling langs de Beneden-Nete in combinatie met de deskundige begeleiding van een PIME-gids.

De opdrachten die de leerlingen tot een goed einde brengen, geven hen meer inzicht in de ontwikkeling van het gebied en oefenen hen ook in een aantal vaardigheden zoals systeemdenken en kompaslezen. Kortom echt eens de moeite om deze activiteit met leerlingen uit de 1ste graad te komen ontdekken in het kader van de nieuwe eindtermen ruimtelijk bewustzijn.

Dat bewijzen ook volgende quotes van een leerkracht “Veel variatie in werkvormen en aanpak, zeer goed!” en een leerling “Het is extra leuk om te werken met iPads en de watertafel.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is