Start werken aan De Raafkens in Aartselaar

Door Jan De Haes op 29 april 2022

Op 2 mei start de provincie met het aanleggen van een overstromingsgebied langs de Wullebeek

Volgende week begint de provincie met de graafwerken van een overstromingsgebied van 3,5 hectare groot in de Halfstraat in Aartselaar. Het overstromingsgebied gaat deel uitmaken van het natuurgebied De Reukens. Het is het sluitstuk van een reeks maatregelen die de provincie ondernam om de wateroverlast aan de A12 terug te dringen.

Aan de Halfstraat in Aartselaar realiseert de provincie een overstromingsgebied van 3,5 hectare groot. De werken omvatten het uitgraven van 22.680 kubieke meter grond, waardoor later dit jaar meer dan 17,5 miljoen liter water kan opgevangen worden. Betonnen constructies zullen de in- en uitstroom controleren. Rondom het gebied komt een dijkje met daarop een onderhoudsweg. Aan de Halfstraat legt aannemer Van Raak ook een inbuizing van de Wullebeek terug open. Die inbuizing zorgt er namelijk ook voor dat het water soms over de rijweg loopt.

Voor de aanleg van het nieuwe overstromingsgebied stelde het Agentschap voor Natuur & Bos (ANB) een deel van de gronden ter beschikking. De Raafkens zal dan ook deel uitmaken van natuurgebied De Reukens, dat in eigendom van ANB is. In het overstromingsgebied komen er ook enkele amfibiepoelen. ANB zal na de uitvoering het beheer van het overstromingsgebied grotendeels voor zijn rekening nemen.

Gedeputeerde van waterbeleid, Jan De Haes, is blij met de samenwerking: “Iedereen droge voeten geven, is waar de provincie voor gaat. Bij onze zoektocht naar ruimte voor water, creëren we ook kansen voor natuur en voor de mens. De samenwerking komt hier mooi aan tegemoet.”

Meer dan 20 jaar waterellende

Op de grens met Aartselaar, tussen de Halfstraat en de A12 in Schelle, overstroomt de Wullebeek zeer regelmatig. Hierbij komen de Halfstraat, de parking van Decathlon en de aanpalende tuinen en woningen van de woonwijk ten zuiden van de Wullebeek vaak onder water te staan. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is