Stofzuigers in de strijd tegen de eikenprocessierups

Door Jan De Haes op 29 juni 2020

Door het grote aantal rupsen en de vele recreanten in de natuur, ziet provincie Antwerpen een sterke stijging in de overlast door de eikenprocessierups. Gemeenten staan steeds meer zelf in voor de bestrijding, en dat vraagt bijkomende ondersteuning. De provincie lanceerde daarom opnieuw een ondersteuningspakket voor gemeenten, met gratis communicatiemateriaal en een demomoment industriële stofzuigers. 

Jan De Haes, gedeputeerde voor Milieu en Natuur: “De provincie volgt de verspreiding en de ontwikkeling van de rupsen op het terrein en we staan in contact met de gemeenten, Civiele Bescherming en brandweer. Zo kunnen we snel reageren wanneer gemeenten en aannemers de overlast niet meer de baas kunnen. Gemeenten kunnen intussen rekenen op een uitgebreid ondersteuningspakket, waaronder een demonstratiemoment over industriële stofzuigers om rupsen en nesten weg te zuigen. Dankzij deze ondersteuning kunnen gemeenten de overlast op een zo efficiënt en ecologisch mogelijke manier aanpakken.”

Kathleen Verstraete, provinciaal expert eikenprocessierups, licht de bijkomende ondersteuningsmaatregelen toe: “Gemeenten en aannemers worden steeds meer geresponsabiliseerd om de rupsen zelf te bestrijden. Pas wanneer de hinder te groot is, kunnen ze de brandweer of Civiele Bescherming inschakelen. Zo blijven de aannemers beschikbaar voor burgers die overlast ervaren op hun grond.

Dit jaar verdeelden we al 542 informatieborden en 373 afzetlinten aan gemeenten en provinciale domeinen. Na de vormingen rond bestrijding, persoonlijke beschermingsmiddelen en het demonstratiemoment, volgt later nog een samenaankoop voor industriële stofzuigers. We zetten ook collectieve inzamelplaatsen voor oude rupsennesten op. Zo kunnen gemeenten laagdrempelig en kostenefficiënt hun oude nesten binnenbrengen (bij een traditioneel verwerkingsbedrijf kan je pas nesten inleveren vanaf 1 ton).”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is