Wraakzuchtige studenten verspreiden giftige stoffen op feest met kwetsbare personen

Door Jan De Haes op 15 mei 2023

Kinderen, bejaarden en mensen met een beperking op veilige manier betrekken bij rampoefening was grote uitdaging voor Campus Vesta

Hoe gaan eerstehulpverleners in een grootschalig incident om met kwetsbare personen en wat kunnen ze nog verbeteren? Dat was dé hamvraag bij de rampoefening op Campus Vesta in Ranst waaraan zaterdag zo’n 300 mensen hebben deelgenomen. 

Campus Vesta, het provinciaal instituut voor veiligheidsopleidingen in Ranst, organiseert jaarlijks een rampoefening, maar deze editie met Chemische, Biologische, Radiologische en Nucleaire stoffen (CBRN) zag er toch enigszins anders uit.

Een hond, kinderen, zeventigplussers, een dame in een elektrische rolstoel en andere personen met een beperking komen samen op een receptie. Voeg daarbij vier gefrustreerde universiteitsstudenten die giftige stoffen verspreiden en je hebt het perfecte oefenscenario voor eerstehulpverleners!

Wat is er gebeurd?

Vier studenten biomedische wetenschappen zijn van de universiteit gestuurd wegens wangedrag. Zij zijn belust op wraak en hebben aan de universiteit laten weten dat “die een koekje van eigen deeg” zal krijgen.

Op zaterdag 13 mei, de dag waarop de universiteit het 30-jarig bestaan van de richting biomedische wetenschappen viert, slaan ze toe. De viering bestaat uit twee delen: een officiële receptie voor werknemers en hun familie, gepensioneerde collega’s en nog andere genodigden (oefening 1) én een studentenfuif in een naburige gemeente (oefening 2).

Al bij de receptie loopt het fout. De zestig aanwezigen, van wie de helft kwetsbare personen, krijgen versnaperingen waaronder een kaastaart gemaakt met melk waaraan de ‘boze’ studenten een bacterie hebben toegevoegd. Minstens vier genodigden (lees: getrainde rollenspelers) worden misselijk, moeten braken of krijgen diarree. Als klap op de vuurpijl slagen twee ‘boze’ studenten erin om op de receptie ook nog eens een giftig poeder over de aanwezigen te strooien. Daarna vluchten ze weg in de richting van de fuif.

Drie van de vier ‘boze’ studenten geraken binnen op de fuif met zo’n 60 jongeren (lees: politieaspiranten en getrainde rollenspelers). Ze gooien een vloeistof over een deel van de feestvierders. De slachtoffers blijven achter met eerste- en tweedegraadsbrandwonden.

Vooraleer de daders op de vlucht slaan, is er nog een steekpartij. Een groepje feestvierders slaagt erin om een van de daders te isoleren in de toiletten. Zijn kompanen kunnen zich verschuilen in de omgeving, maar worden door de politie gearresteerd.

Uitdagingen

Een van de grote uitdagingen van deze rampoefening was de aanwezigheid van (échte) kwetsbare personen: kinderen, bejaarden, personen met gehoor-, gezichts- of mobiliteitsproblemen, mensen met een (lichte) verstandelijke handicap… Hun veiligheid en integriteit mochten op geen enkel moment in het gedrang komen.

Daarom werd de rol van de vier boze studenten toebedeeld aan specialisten opgeleid in geweldbeheersing. Zij konden er als de besten over waken dat de oefening niet zou escaleren.

Bij de zoektocht naar kwetsbare figuranten werd een beroep gedaan op diverse organisaties, waaronder de Akabe-scouts van Edegem, OKRA Broechem, Symfoon, de Merode en Pegode en op familie en kennissen met kinderen jonger dan 15 jaar.

Bovendien werden de meest kwetsbare personen in de oefening bijgestaan door een familielid of een andere begeleider. Buiten het decor van de oefening was ook nog psychologische ondersteuning voor de kinderen voorzien en extra opvang indien de figuranten vroegtijdig uit de oefening zouden willen stappen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is