Project Provincie Antwerpen

“Maak van je speelplaats een groene oase.” Dat is de boodschap en het doel dat centraal staat in de campagne van provincie Antwerpen. Kleuter-, lagere en secundaire scholen binnen Provincie Antwerpen kunnen een aanvraag indienen om de speelplaats te ontharden én vergroenen. “Provincie Antwerpen zorgt voor de coördinatie en middelen”, verheldert gedeputeerde Jan De Haes. “De Antwerpse Regionale Landschappen helpen bij de uitvoering, ze brengen een bezoek aan de school en geven onder meer advies bij de administratie en plantenkeuze.”

Als school krijg je 70 tot 100 % van de investeringskost terugbetaald. BimSem krijgt 2500 euro om hun vergroeningsproject verder uit te werken. Scholen kunnen zich nog steeds kandidaat stellen via de website www.provincieantwerpen.be/groeneoases

Vergroenen als keuzevak

“Klimaatadaptatie en vergroening liggen ons nauw aan het hart. Ondanks de beperkingen van een klassieke speelplaats zoals je bij een stadsschool verwacht, hebben we toch nagedacht wat de mogelijkheden zijn”, aldus directeur derde graad Jürgen Huyghe.

Die denkoefening werd onder begeleiding van een leerkracht uitgevoerd door leerlingen van het zesde jaar. Zij kozen als keuzevak ‘Milieu Op School’ waarbij de verdere vergroening van hun speelplaats deel van uitmaakt. Na de ontwerpfase staan zij nu klaar om de handen uit de mouwen te steken. Hagen, bomen, grondbedekkers onder hun monumentale bomen, de uitbouw van een moestuin en de verfraaiing van een bestaande buitenklas staan op het programma. “Na initiatieven van onze leerlingen zoals een paaseierenverkoop voor hun speelplaats, komt deze Groene Oase als geroepen,” concludeert de directeur.

De voordelen van vergroening

Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Kinderen ervaren minder stress na een speeltijd in het groen. En buitenlessen zetten aan tot onderzoekend leren en verhogen de concentratie. Ook ons klimaat profiteert mee. Water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen.

Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel. Zorg dragen voor de natuur begint al in de kinderschoenen. Door les te krijgen in en over de natuur, leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.