Het nieuwe bos bestaat uit verschillende soorten: winterlinde, wintereik, grauwe abeel, witte els, zwarte els, wilg, grove den, douglas, meidoorn, hazelaar … De keuze voor diverse soorten is meteen ook een bewuste keuze voor meer biodiversiteit. Ook op het klimaat en onze gezondheid heeft de uitbreiding een positieve impact.

Gedeputeerde van Milieu en Natuur Jan De Haes licht toe: “De meeste bossen van privé-eigenaars in Vlaanderen zijn niet groter dan 1 hectare. Met deze uitbreiding brengen we eigenaars samen en werken we aan een integraal bosbeheer. We streven naar grotere, gevarieerde boscomplexen. Zo worden bossen veerkrachtiger en zijn ze beter bestand tegen verandering zoals bijvoorbeeld langere droogteperiodes als gevolg van de klimaatverandering). Maar er zijn nog andere, belangrijke voordelen: een groter bos produceert meer zuurstof en kan de lucht beter zuiveren. Tenslotte zijn de positieve effecten van de natuur voor onze gezondheid niet te onderschatten.”

Antwerpse bosgroepen

De Antwerpse bosgroepen verenigen boseigenaars en ondersteunen hen bij het duurzaam beheer van hun bossen. Ze worden financieel ondersteund door de provincie Antwerpen voor hun basiswerking. Verder coördineert de provincie de kwaliteitsvolle samenwerking tussen de bosgroepen.

De gegroepeerde aanpak van boseigenaars garandeert een efficiënt en bovenlokaal beleid. Elke boseigenaar kan gratis en vrijblijvend aansluiten bij de bosgroep. Hij of zij krijgt er advies en informatie bij het bosbeheer en hulp bij de administratie. Op die manier streven we naar gezonde bossen en meer en betere natuur.