Jan De Haes

In Leuven werd Jan licentiaat in de toegepaste economie. Hij paste die economie meteen toe en werd na zijn studies horecaondernemer. Hij leidde grote ploeg die de uitbating verzorgt van een cafeetje, en twee restaurants. Begin 2019 gaf Jan in zijn horecazaken de fakkel door om zich volledig te kunnen concentreren op zijn werk in de provincie Antwerpen.

Op jonge leeftijd nam Jan een engagement in de beroepsorganisatie Horeca Vlaanderen. Hij richtte de lokale afdeling Zuiderkempen op en werd in 1994 al nationaal ondervoorzitter, tien jaar later werd hij algemeen voorzitter. Bijna twintig jaar stond Jan op de barricade voor een sector die zich helaas meestal bevond in de hoek waar de klappen vielen. Maar de boeiende Europese lobby, de vaak frustrerende federale lobby en het soms moeizame sociale paritaire overleg waren wel een bijzondere leerschool. Daarenboven zag hij een positief Vlaams beleid. De toenmalige N-VA-minister van toerisme stak de hand uit naar de noodlijdende sector en zette de rijke Vlaamse eet- en tafelcultuur op het verdiende voetstuk.

In oktober 2012 werd Jan fractievoorzitter in de provincieraad van Antwerpen. Na het ontslag van Bruno Peeters volgde Jan hem in oktober 2017 op als gedeputeerde voor de provincie Antwerpen met de bevoegdheden sport, toerisme, veiligheid, recreatie- en groendomeinen waarin hij zich snel inwerkte. In 2018 wordt Jan De Haes opnieuw gedeputeerde, en krijgt hij naast zijn bevoegdheden rond toerisme, personeel, recreatie-en groendomeinen ook nog milieu, natuur, communicatie en waterbeleid erbij.

Jan is getrouwd met Ilse en samen hebben ze een dochter, Aline.