Gegroeid van onder uit

“Enkele jaren geleden gaven de inwoners van Booischot binnen een participatieproject aan dat ze Hof Ter Laken graag zouden zien uitgroeien tot een sociale ontmoetingsplaats in het hart van het dorp. Aangezien dat ook de ambitie is die Kempens Landschap en wij als lokaal bestuur voor het kasteeldomein hebben, willen we daar uiteraard maar al te graag mee invulling aan geven. Een eerste realisatie op dat vlak vormt de opwaardering van de historische moestuin en boomgaard in het park, waar we in 2022 graag een samentuin ontwikkelen zodat mensen er in groep kunnen tuinieren, leuke samenwerkdagen kunnen organiseren en het een sociale plek wordt”, vertelt Jan Moons, burgemeester van Heist-op-den-Berg.

“Het gemeentebestuur en Kempens Landschap kregen eerder van Vlaanderen en de provincie Antwerpen al een plattelandssubsidie van 45.000 euro voor het project ‘Bruisend Booischot’, verklaart Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap. “Daarmee wordt de eerste aanzet gegeven voor deze samentuin. Denk aan het klaarmaken van de bodem, het aanleggen van paden en plantvakken voor de moestuin, het aanplanten van de boomgaard, het plaatsen van zitbanken en infoborden, een berging voor het materiaal, een rustplek voor de tuiniers, enzovoort.”

Extra Vlaamse steun

“Mensen die nog zin hebben om aan te sluiten zijn trouwens nog van harte welkom! Je moet daarvoor nog niet per se over groene vingers beschikken, want de kneepjes van het vak worden via gratis theorielessen en praktijksessies aangeleerd aan zij die er interesse voor hebben. Voor die extra ondersteuning van de tuiniers vroeg Kempens Landschap een subsidie aan bij de Vlaamse Landmaatschappij binnen hun recente oproep rond volkstuinen. Binnen het project vroegen we ook financiering voor de plaatsing van een serre, een afdak en de aankoop van wat gemeenschappelijk werkmateriaal. Allemaal nuttige zaken die de werking van de samentuin zeker ten goede zullen komen. We zijn dan ook blij dat minister Zuhal Demir vorige week besloot de gevraagde steun van 20.000 euro toe te kennen”, besluit gedeputeerde Jan De Haes, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap.

Zin om mee te doen? Je mag steeds een berichtje sturen naar Kempens Landschap om je aan te melden, of hen nog wat vragen te stellen. Dat kan door te mailen naar info@kempenslandschap.be.