Ten zuiden van het op- en afrittencomplex van de E19 in Kontich komen de Grote Struisbeek en de Borse Loop samen. Deze waterlopen kunnen op korte tijd veel water afvoeren maar bij te hevige regenval veroorzaakt het watervolume soms ook wateroverlast. De provincie liet een studie uitvoeren om de wateroverlast in de omgeving van Keizershoek, Pierstraat en Expressweg te verminderen. Ze start nu met de aanleg van een overstromingsgebied in het landbouwgebied tussen de E19, Rijkerooistraat en Moorstraat. Tijdens zware regenval kan het gebied ongeveer 50.000 m³ water bufferen. Een deel van het water krijgt de kans om in de bodem te infiltreren, de rest stroomt na de regenval vertraagd en op natuurlijke wijze terug naar de waterlopen.

 

“De provincie doet gerichte inspanningen naar een duurzamer ruimtegebruik waarin een open ruimte veerkrachtig reageert op overstroming, droogte of andere watergerelateerde problemen”, stelt gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor Integraal Waterbeleid. “De provincie Antwerpen is beheerder van deze waterloop. De ingrepen moeten extra ruimte voor water en een klimaatrobuust watersysteem creëren.”

Details van de werken

Op de Grote Struisbeek komt een knijpconstructie die het teveel aan water in het overstromingsgebied stuwt. Een dijk rondom het overstromingsgebied bergt en buffert het water tot het waterpeil in de Grote Struisbeek weer zakt.

De werken starten 22 augustus en nemen ongeveer 100 werkdagen in beslag. Het werfverkeer zal de ingestelde omleiding volgen. Aanvoer gebeurt via E19 afrit Rumst richting Rijkerooistraat, afvoer gebeurt via Moorstraat en Keizershoek naar de Expressweg. De hinder voor de omgeving zal tot een minimum beperkt worden.

De kostprijs bedraagt 580.000 euro.