Ze riepen geïnteresseerde samenwerkingsverbanden tussen lokale overheden, natuurverenigingen, landbouworganisaties en landeigenaars op om hun kandidatuur in te dienen. Vandaag, 15 september, was de deadline. Rivierpark Scheldevallei, 3 jaar geleden opgericht door een hele groep private en publieke partners, besliste van bij de oproep om haar kandidatuur in te dienen. Hier stroomt unieke schoonheid “De getijdennatuur van de Scheldevallei met de typische slikken en schorren maakt het Rivierpark zo bijzonder. De zoute, brakke en zoete zones zijn uniek in Europa. Alles leeft hier op het ritme van eb en vloed.

Hier stroomt schoonheid. Dat alleen al verdient het statuut van Nationaal Park”, klinkt het overtuigend bij Antwerps gedeputeerde Jan De Haes (N-VA). “Er zijn natuurlijk ook allerlei objectieve parameters vastgelegd zoals de noodzakelijke oppervlakte van de natuurkern en de kwaliteit van de natuur. En ook daar leggen we een ijzersterk dossier voor.” De vallei heeft de voorbije decennia en jaren veel veranderingen ondergaan. Het Sigmaplan is hierbij uiteraard van groot belang. Aanvullend startte het Regionaal Landschap Schelde-Durme zes jaar geleden met een overkoepelende aanpak voor de open ruimte over de sectoren van natuur, landbouw, ruimtelijk beleid, recreatie, toerisme en erfgoed heen. De natuurkwaliteit van deze regio heeft de voorbije twintig jaar een enorme revival doorgemaakt: het areaal aan natuurgebied is sterk uitgebreid, de robuustheid van de gebieden is toegenomen en er is voor meer connectiviteit gezorgd.

“De inspanningen van het Sigmaplan en heel veel vrijwilligers om de Schelde terug meer ruimte en kwaliteit te geven en de typische natuur te herstellen, leveren echt op. Zo is de bever overduidelijk terug. De Scheldevallei is momenteel zelfs de enige gekende plaats in Vlaanderen waar de otter zich opnieuw voortplant. Ook de meivis schittert eindelijk terug aan het wateroppervlak”, vertelt projectcoördinator Tom Wezenbeek trots.