Provinciaal overstromingsgebied Gompels Broek ingehuldigd

Door Jan De Haes op 11 mei 2022

200 buurtbewoners uit Mol en omstreken woonden gisteren de feestelijke opening bij

Vorig jaar legde de provincie de laatste hand aan een nieuw natuurlijk overstromingsgebied, het Gompels Broek, langs de Scheppelijke Nete in Mol. Op zondag 8 mei kwamen een 200-tal bewoners samen om het gebied op eigen houtje te ontdekken. Op het wandelparcours gaven de provincie, Natuurpunt en gemeente Mol uitleg om iets bij te leren over de achtergrond van het gebied. Kinderen konden zich uitleven in en rond het water. Elke bezoeker kreeg een gratis consumptie.

De Scheppelijke Nete stroomt regelmatig over in het gebied tussen de Zuiderring, Toemaathoek, Gompeldijk en Gompelbaan in Mol. Dat water vloeide dan naar de vlakbij gelegen Burgemeesterloop. Stroomde er veel water naar de Burgemeesterloop, dan liepen de tuinen onder water en kwamen de woningen in gevaar.

De provincie liet eerder al de Burgemeesterloop verleggen onder de spoorweg door. Vorig jaar werd de laatste hand gelegd aan een nieuw natuurlijk overstromingsgebied, het Gompels Broek, langs de Scheppelijke Nete. Om dit te realiseren, kocht de provincie een gebied van 8,3 ha aan.

“De provincie doet gerichte inspanningen naar een duurzamer ruimtegebruik waarin een open ruimte veerkrachtig reageert op overstromingen, droogte of andere watergerelateerde problemen”, stelt gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor Waterbeleid.  “De provincie is beheerder van de Scheppelijke Nete en de Burgemeesterloop. De ingrepen moet extra ruimte voor water en een robuust watersysteem creëren.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is