“In 2019 lanceerden we onze eerste samenaankoop bomen voor iedereen uit de Voorkempen die zijn tuin wilde vergroenen. De verkoop liep als een trein,” zegt Ines van Limbergen, coördinator van Regionaal Landschap de Voorkempen. Door de samenwerking met IGEAN en Regionaal Landschap Rivierenland zijn er meer afhaalpunten mogelijk en kunnen we het aantal beschikbare bomen optrekken. “Met vijf afhaalpunten verspreid over een deel van de provincie Antwerpen kunnen we meer mensen motiveren om dit najaar één of meerdere bomen te planten,” licht Van Limbergen toe.

Voor de solitaire bomen beuk, tamme kastanje, winterlinde, zomereik en zwarte els betaal je 30 euro per stuk. Deze soorten vragen een grote tuin. Heb je die niet, dan kan je een fruitboom planten. Die heeft minder plaats nodig. Met hun bloesems in het voorjaar help je solitaire bijen en honingbijen. De hoogstamfruitbomen appel, kers, perzik, peer en pruim kosten 25 euro per stuk. Inbegrepen in de prijs van alle bomen zijn een steunpaal van 1,5 meter en een boomband.

Vanaf vandaag kan je bomen aankopen op www.rldevoorkempen.be/1000bomen. Op 28 november liggen de bomen klaar op de gekozen afhaallocatie in Brecht, Brasschaat, Edegem, Hemiksem of Wommelgem. Die dag vindt ook de behaagactie van Natuurpunt plaats. Het aanbod uit de 1000 bomen actie is dan ook een mooie aanvulling op het aanbod van Natuurpunt dat zich focust op haag- en klimplanten, bloembollen en kleinere boomsoorten.

Regionale Landschappen behouden en versterken natuur, landschap, erfgoed, streekidentiteit en recreatie. Gedeputeerde Jan De Haes is bevoegd voor de Regionale Landschappen in de provincie Antwerpen.