Wel 51.000 boompjes en 14.120 meter bosrand voor jonge en robuuste Antwerpse bossen

Door Jan De Haes op 22 april 2021

Nu het plantseizoen is afgerond, maken de Antwerpse Bosgroepen de balans op van een najaar vol aanplantingen, bosbeheer en herbebossing. Corona stak stokken in de wielen bij de publieksaanplantingen, maar dat weerhield de Bosgroepen niet om meer dan 51.000 boompjes en struiken en 14.120 meter bosrand te planten.

51.745 bomen en struiken, 14.120 meter bosrand, 10,31 ha nieuw bos en 30 ha bosomvorming. Mooie cijfers om mee uit te pakken, maar de Bosgroepen doen meer dan dat. Ze verlenen advies aan hun leden, bieden vormingen aan, helpen bij onrendabele beheerwerken zoals invasieve exoten verwijderen, hakhout beheren, bosranden aanleggen ...

Meer bos voor steden en gemeenten

Jan De Haes, gedeputeerde voor Milieu en Natuur legt uit: “De Bosgroepen spelen nu ook een cruciale rol in het bosuitbreidingsplan van Vlaanderen. Zij vormen het aanspreekpunt voor lokale besturen en particuliere eigenaars die willen bebossen. ‘Meer bos voor Vlaanderen!’ voorziet 4000 hectare extra bos tegen 2024. Als provincie ondersteunen we de Bosgroepen zodat ze maximaal kunnen inzetten op de begeleiding van lokale besturen die willen bebossen.”

De coronacrisis en de klimaatverandering maken het belang van bossen en natuur pijnlijk duidelijk”, vertelt Karolien Devriendt, coördinator bij Bosgroep Antwerpen Noord. “Bossen zijn een geliefde plek om te ontspannen, en ze zijn essentieel om onze lucht te zuiveren, ze bieden schaduw en verkoeling bij warme dagen en bufferen zware regenval. Steeds meer steden en gemeenten beseffen dit en kloppen bij ons aan met ideeën en vragen rond meer en beter bos.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is