Weg met de stuw

Aannemer van Raak start op dinsdag 16 augustus met het verwijderen van de stuw. Het hoogteverschil wordt geleidelijk afgebouwd dankzij een nieuwe vispassage die loopt tot de monding van het Goorneetje en daar aansluit op de bestaande bodem. Om meer variatie in het beekprofiel te krijgen, legt de provincie de helling aan als een smal zomerbed dat meandert binnen een breder winterbed. Meer afwisseling in diepte en stroomsnelheid bevordert de leefomgeving van de vissen.

Gedeputeerde Jan de Haes vult aan: “Niet alleen vissen zullen gebaat zijn door onze ingrepen. We zorgen er ook voor dat we wateroverlast beperken. Op een hoger gelegen locatie aan de rivier komt er een kleine natuurlijke overloop naar het bos op linkeroever. Tijdens zware regenval dient dit bos met gracht als tijdelijke buffer. Een deel van het water infiltreert in de bodem, de rest loopt vertraagd terug naar de Zwarte Neet”.

Verkeersomleiding tijdens de werken

Ter hoogte van de parking aan Brand zal het werfverkeer even de baan opdraaien tot aan de toegang van de visvijver. De wandelaars en fietsers krijgen elk een omleidingsroute omdat het pad langs de Zwarte Neet niet toegankelijk zal zijn. Tijdens de werken in de directe omgeving van de wandelbrug over de Zwarte Neet is er een tijdelijke omleiding via de Leistraat en Hodonk.