Het nieuwe provinciebestuur trekt voluit de kaart van een zuinig en performant beleid. In de vorige legislatuur sloeg de provincie Antwerpen met de focus op grondgebonden bevoegdheden een nieuwe weg in. Met een flinke scheut ambitie wordt dit pad verder uitgediept. Naast de decretale opdrachten wordt ingezet op de kerntaken waarmee de provincie een verschil maakt en een aantoonbare maatschappelijke meerwaarde heeft.
We gaan voor een efficiënt bestuur dat zijn dienstverlening regelmatig evalueert en zijn processen durft te herdenken. Daarnaast incorporeren we zowel in de dagelijkse werking, beslissingen als organisatiecultuur duurzaamheid als kernwaarde. De provincie Antwerpen onderschrijft de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen voor 2030 van de Verenigde Naties als toetssteen voor alle beslissingen.
De provincie versterkt zijn positie als partner van enerzijds de Vlaamse Overheid en anderzijds de lokale besturen. Als een dienstbaar bestuur stemt het zijn beleid af op een B2B-beleid, van bestuur tot bestuur, en richt het zich in mindere mate rechtstreeks naar de burger. Het is een open bestuur dat evenwel met een doordachte participatie zijn inwoners actief betrekt bij het beleid.